Terug naar huis

Atelier Oerol en Over het IJ Festival
Oerol: 9 t/m 18 juni 2017 | Over het IJ: 14 t/m 23 juli 2017

Een vrouw keert na een verre reis terug naar Nederland. Eenmaal aangekomen op haar geboortegrond herkent ze de plek waar ze lange tijd woonde niet meer terug. In de grote open ruimte van het strand op Terschelling en tussen de loodsen van de voormalige NDSM-werf neemt theatermaker Naomi van der Linden je mee op zoek naar haar thuis. Is je thuis voelen gebonden aan een plek of land? En in hoeverre is dit gevoel individueel of juist gemeenschappelijk? Terug naar huis is een voorstelling over de gedeelde zintuiglijke ervaring van je ergens thuis voelen.

Het Atelier is het talentontwikkelingstraject van Oerol en Over het IJ Festival, waarin nieuwe makers de kans krijgen onderzoek te doen naar hun eigen theatertaal en hun visie op locatietheater.

Maker, tekst en spel: Naomi van der Linden
maker en vormgeving: Carmen Schabracq
tekst- en speladvies: George Tobal
dramaturgie: Jappe Groenendijk
productie: Noortje Grijseels

Krassen op de huid

Naomi van der Linden & Esther Scheldwacht
Theater Na de Dam
Theater aan het Spui / donderdag 4 mei 2017

Naomi en Esther voelden daar aanvankelijk niet veel voor. De Tweede Wereldoorlog kwam hen voor als een wel heel groot onderwerp waar ze niet mee uit de voeten konden. Tot hun aandacht viel op het boek van Mieke Kirkels Kinderen van zwarte bevrijders. Hierin worden persoonlijke verhalen opgetekend van kinderen die tijdens de bevrijding werden verwekt door zwarte Amerikaanse soldaten bij Limburgse meisjes. Dat het hierbij gaat om een onderbelichte geschiedenis en kleur is wat hen onmiddellijk aanspreekt: dat zijn immers thema’s die in hun eigen leven, of ze dat nou willen of niet, een grote rol spelen. Ze beginnen een intense correspondentie, bevragen elkaar en spiegelen zich ondertussen aan een van de verhalen uit het boek. De geschiedenissen raken met elkaar verweven, een persoonlijke reis die raakt aan alle continenten. Op 4 mei brengen zij een theatrale lezing met het resultaat.
Meer info: klik hier | Media: de Volkskrant | Theaterkrant | De Posthoorn

naomi van der linden theatermaakster

Brahms, Naomi en Wijn

Regie: André Veltkamp en Leonard Frank

6 Liederen
6 Verhalen
6 Wijnen *

Eenmaal terug in Nederland is het intense horen, proeven, ruiken en voelen verdwenen. Het voelt alsof er een waas over mijn zintuigen heen zit. Alsof – doordat het gevaar er niet meer is – je zintuigen ook minder open staan. Je hebt het intense horen, proeven, ruiken en voelen niet meer nodig.

Liederen: Johannes Brahms en Robert Schumann
Piano: Jan van Grootheest
* Tijdens de voorstelling proeft het publiek 6 verschillende wijnen

Moederland

Regie: Esther Scheldwacht
Begeleiding: Nationale Toneel

Naomi van der Linden (Den Haag, 1990) krijgt vanwege haar donkere huidskleur regelmatig de vraag ‘Waar kom je vandaan?’. Het antwoord ‘uit Den Haag’ blijkt zelden bevredigend. Dit deed haar besluiten op zoek te gaan naar haar Afrikaanse roots. Afgelopen jaar reisde zij af naar Zambia, op zoek naar sporen van haar moeder, die hier 48 jaar geleden geadopteerd werd. Volg een bewogen reis naar het hart van Afrika, naar identiteit en verbeelding.

De voorstelling Moederland ging op 8 oktober 2015 in première in Theater aan het Spui in Den Haag, en speelde sindsdien ruim 60 keer, o.a. in het Compagnietheater in Amsterdam, op festival De Parade in Rotterdam en Den Haag en op festival Urban Sources in Groningen.

Bart Grietens